Zelená kuchyň

Brčál nebo smaragd?

Pokud se rozhodujete, v jaké barvě bude vaše nová kuchyň, ze škály barev narazíte také na zelenou. O té bylo napsáno spousta článků, které zelenou z mnoha důvodů do kuchyně spíše nedoporučují. Každý ale konkrétní barvu pocitově vnímáme jinak a tak i zelená může v kuchyni najít své uplatnění.

Vaše volba zelené barvy dokáže ovlivnit vaše vnímámí kuchyňského prostoru. Tak, jako u bílé barvy na stěnách, platí i pro všechny světlé barvy, včetně světle zelené, že se prostor po výmalbě opticky zvětší. Barvy totiž dokáží s místností optická kouzla – zvětšují, zmenšují, prodlužují, zkracují, potemňují, prosvětlují…

Jistě už jste slyšeli názor, že do kuchyně zelená nepatří, protože stěny by mohly odrážet nazelenalé světlo a jídlo by pak vypadalo zkaženě. Ano, pravděpodobně neexistuje jediné zelené řeznictví, ale to je jako komerční prostor kapitola sama o sobě. V domácnosti, zvláště dnes, kdy bývá kuchyň obvykle spojená s obývacím prostorem, bychom zelenou určitě neměli zatracovat. Záleží ale samozřejmě na odstínu. Vybledlou studenou zelenou (s nádechem do modra) bychom nedoporučovali, opravdu se může odrážet na jídle. Ale teplá zelená v barvě listů může naopak působit velmi příjemně a dokonce prý podporuje trávení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *